Psihologie

Toți părinții își doresc o dezvoltare sănătoasă pentru copiii lor, dar pentru aceștia nu este întotdeauna clar dacă un anumit comportament este un simptom al unei etape normale în dezvoltare sau un semn al unei anomalii. Psihologia pediatrică ajută părinții să depisteze și să înțeleagă aceste diferențe.

Înțelegerea tiparelor psihologice normale și anormale la copii poate sprijini părinții în comunicarea și conectarea cu aceștia. Psihologia pediatrică identifică din timp comportamentele anormale și cauza acestora, cum ar fi problemele de învățare, anxietatea, hiperactivitatea.

psihologie pediatrica

O modalitate prin care putem descoperi problemele copilului este prin evaluarea psihologică.

Părinții, educatorii, profesorii și alți specialiști din medicină solicita adesea o evaluare psihologică dacă apar îngrijorări cu privire la starea afectivă, comportamentul și dezvoltarea copilului.

Scopul principal al evaluării este identificarea problemei, înțelegerea cauzei și a factorilor precipitanți și elaborarea unor recomandări specifice pentru ca ulterior să se stabilească un diagnostic sau să se înceapă o intervenție terapeutică.

Cine poate beneficia de evaluare

Copiii pot fi îndrumați spre o evaluare psihologică din mai multe motive. Este posibil să aibă diverse probleme de comportament acasă, la grădiniță sau la școală. Puteți apela la o evaluare psihologică într-o multitudine de situații cum ar fi:

  • La recomandarea unui medic pentru a obține informații despre funcționarea cognitivă, emoțională și comportamentală a copilului în vederea stabilirii unui tratament sau a unui diagnostic
  • Când observați diverse dificultăți alimentare, comportamentale și emoționale prezente acasă sau în alte medii (grădiniță, școală)
  • Existența unor afecțiuni psihiatrice cum ar fi ADHD, autism, anxietate, întârziere în dezvoltare, depresie
  • Când apare suspiciunea de enurezis sau encoprezis
  • Când apar simptome fizice inexplicabile. În funcție de vârstă, unii copii pot să nu își exprime verbal sentimentele, astfel că simptome precum anxietatea se pot prezenta sub forma unor simptome fizice (dureri abdominale, dureri de cap etc.
  • Când performanța copilului este afectată, iar comportamentul are un efect negativ asupra rezultatelor școlare, în activitățile extrașcolare, la nivelul funcționării în relație cu prietenii sau familia
  • Când trebuie să se determine natura comportamentelor problematice, precum: sfidarea, opoziționismul, comportamentele delincvente, deficitul de atenție, tulburările emoționale
  • Când apar îngrijorări cu privire la dezvoltarea unor abilități sociale ale copilului în comparație cu alți copii de aceeași vârstă. Problemele ar putea fi legate de dificultăți de a-și face prieteni, de a-și păstra prietenii
  • Când apar întârzieri la nivelul limbajului

Cum se desfăşoară evaluările psihologice

Testarea psihologică nu este o evaluare rapidă și în cele mai multe cazuri poate dura câteva ore pentru a fi finalizată, implicând mai multe ședințe pentru ca psihologul să obțină toate detaliile necesare despre copil.

În timpul evaluărilor online, de regulă se parcurg următoarele etape:

  • Un interviu clinic al părinților
  • Un interviu clinic al copilului
  • Aplicarea unor instrumente standardizate

Când testarea este completă, psihologul va examina rezultatele împreună cu părinții copilui. Evaluarea se finalizează cu un raport scris unde sunt consemnate informațiile obținute și recomandări specifice. În unele cazuri, în funcție de complexitatea acestora, se pot face recomandări pentru testări suplimentare cu instrumente disponibile doar fizic în cabinete (ex. testarea inteligenței, NEPSY, evaluare senzorială etc.).

Psihoterapie

Suport psihoterapeutic sistemic – familie, cuplu, copil

Terapia familială sistemică se adresează persoanei în cadrul relației familiale, concentrându-se pe tiparele și dinamica interacțiunilor din cadrul grupului. Dificultățile sau problemele care se manifestă în familie sunt o expresie a condițiilor actuale de comunicare și relaționare într-un sistem. Terapia de familie are rolul de a susține fiecare membru al familiei pentru a-l face să devina conștient de resursele sale interioare și să și le acceseze, să învețe lucruri noi, să practice comportamente noi și să facă alegeri care să ducă la comportamente mai sănătoase.

Psihoterapie individuala – adult si adolescent

Terapia individuală are ca țel schimbarea atitudinilor distructive îndreptate asupra propriei persoane (autoînvinovățire, ostilitate, autodenigrare) și dezvoltarea unor atitudini de îngrijire și protecție a propriei persoane, precum acceptarea de sine și acceptarea celorlalți, autodescoperirea propriului potențial, creșterea gradului de toleranță la frustrare și îmbunătățirea stării de sănătate psihica.

Meniu