“Copilăria este ca o oglindă care reflectează în viața de mai târziu primele imagini “ (Samuel Smiles)
Denumirea de pediatru își are originea în cuvintele grecești „pais” care înseamnă copil și „iatros” care înseamnă tămăduitor.
Medicul pediatru este specialistul care are grijă de sănătatea fizică, mentală și socială a copilului de la vârsta de nou-născut până la 18 ani.
Practica pediatrică este orientată în mare măsură către menținerea sănătății copilului cu scopul de a ajunge un adult cât mai sănătos. Consultația de puericultură, sfaturile privind alimentația reprezintă părți integrante ale serviciilor pediatrice.
Alături de părinți și bunici, pediatrul supraveghează adaptarea la viața extrauterină în primele luni apoi creșterea și dezvoltarea cu particularitățile specifice diferitelor perioade ale copilăriei și adolescenței, consiliază și ghidează copilul și familia în ceea ce privește alimentația, igiena, somnul, vaccinările și prevenția îmbolnăvirilor.
Pediatrul tratează stările de boală, de la afecțiuni minore, comune până la probleme complexe sau boli cronice. O tulburare de alimentație la copil este diagnosticată atunci când copilul nu reușește să consume o cantitate sau o calitate adecvată de alimente care să susțină creșterea fizică sau psihică corespunzătoare vârstei.
Optimizarea îngrijirilor acordate copilului cu dificultăți alimentare presupune o abordare multidisciplinară pentru evaluarea factorilor medicali, nutriționali, a aptitudinilor de hrănire și a contextului psihosocial.
Pediatrul constituie legătura între familie și întreaga echipă de subspecialitati medicale sau conexe implicată în îngrijirea copilului.