Sosul bolognaise este o modatitate excelentă de a aduce fier în alimentația celor mici. Pentru a prepara o carne fragedă și pentru a obține un sos aromat gătiți această rețetă la foc mic, timp de câteva ore. Un slow cooker v-ar scuti de păzitul oalei.
Este o rețetă pentru întreaga familie așa că salvați o cantitate din sosul preparat înainte de a adăuga sarea sau alte condimente mai puternice.
Ingrediente:
- 500 g carne tocată de vită
- 2 cepe mari
- 2 căni de roșii tocate (iarna se pot folosi roșii congelate sau din conservă, varianta bio)
- 100 ml sos de roșii fără sare
- 1-2 căni apă (în funcție de cât de zemoase sunt roșiile)
- 2 morcovi
- 2 tulpini de țelină sau 1 cană de rădăcină de țelină rasă
- 1 ardei roșu tocat
- 1 mână de frunze proaspete de busuioc sau busuioc uscat (1 linguriță)
- 2 linguri ulei de măsline
- paste
- frunze de dafin
Oana Alecsa
Nutriționist Dietetician
Instrucțiuni:
- Tocăm mărunt ceapa, morcovii, țelina, ardeiul roșu și roșiile
- Călim legumele 2-3 minute, în 2 linguri de ulei de măsline și puțină apă.
- Adăugăm carnea tocată.
- După ce carnea și-a schimbat culoarea, adaugam sucul de rosii amestecat cu apă, foile de dafin, busuiocul și lăsăm sosul să fiarbă pe foc mic pentru cca 2 ore. Mai adaugă apă în cazul în care sosul scade prea mult.
- Dacă aveți slow cooker, transferați compoziția în aparat și gătiți la temperatură mică timp de 6 ore sau 4 ore la o temperatură mai ridicată.
- Serviți sosul alături de paste (spaghete, fussili, paste în formă de scoică) și parmezan ras.
Sugestii: – De obicei, pastele/spaghetele pot fi introduse între 8 și 9 luni, la fel ca orice altă mâncare tip ”finger food”.
Tăiați pastele astfel ca dimensiunea lor să nu depășească diametrul vârfului degetului mare al copilului.
Deoarece copiii își perfecționează prinderea tip pensetă în jurul vârstei de 9 luni, puteți trece pastele prin puțin pesmet. Astfel adăugați textură, făcând pastele mai ușor de gestionat de către copil.
Deoarece copii mici încă nu au bine dezvoltată motricitatea fină și dexteritatea pentru a ridica fiecare pastă în parte, ați putea pune în farfurie sau pe tăviță grămăjoare pentru a facilita prinderea acestora.