Programe de câte patru ședințe prin care să-i ajutăm pe copii să mențină sau să ajungă la o greutate greutatea potrivită pentru înălțime prin implementarea obiceiurilor sănătoase, fără înfometare și fără diete restrictive.
De cele mai multe ori în cazul copiilor cu suprapondere sau obezitate părinții apelează la tehnici de slăbit despre care au auzit că funcționează la adulț cum ar fi: deficitul caloric drastic, apelarea la diete populare de pe internet, scoaterea unei mese principale din meniul copilului, evitarea unor grupe alimentare importante precum cea a cerealelor și derivatelor (pâine, paste, pizza) sau a grăsimilor, numărarea caloriilor sau programe epuizante cu multe ore de activitate fizică. Uneori aceste tehnici pot da rezultate dar efectele pe termen lung pot fi negative pentru dezvoltarea fizică dar și emoțională a copilului. Aceștia pot dezvolta o relație nesănătoasă cu mâncarea, pot experimenta efecte yo-yo ale dietelor (recuperează repede kilogramele pierdute), se frustrează din cauza restricțiilor severe, ș.a.m.d.
Odată ce copilul dumneavoastră a primit diagnosticul de obezitate de la medicul pediatru, endocrinolog sau alt specialist și v-a fost recomandată intervenția nutrițională în cazul acestuia, urmează să luați măsuri pentru atingerea obiectivelor.
În urma recomandării de intervenție, părintele poate alege colaborarea cu nutriționistul dietetician sub forma întâlnirilor individuale sau a pachetului de consiliere nutrițională.
Prima parte a programului de consiliere nutrițională pentru copii cuprinde patru întâlniri (o evaluare inițială care durează 90 minute, trei reevaluări a 30 de minute fiecare și două meniuri personalizate pentru 7 zile.
Prima ședință din cadrul programului, care se accesează prin programarea serviciului Pachet inițiere consiliere suprapondere/obezitate, durează 90 de minute și este alocată anamnezei. În urma ei voi analiza mai mulți factori precum: istoricul alimentar, istoricul medical, ancheta alimentară, analiza jurnalului alimentar, chestionarul de frecvență alimentară, elementele stilului de viață (activitate fizică, ore alocate somnului, medicație, etc). După această ședință veți primi o fișă de evaluare nutrițională cu recomandările personalizate.
Ședințele de reevaluare, care se accesează prin programarea unui serviciu Reevaluare pachet suprapondere/obezitate si a doua servicii Reevaluare pachet suprapondere/obezitate + plan alimentar, urmează celei inițiale și durează 30 de minute fiecare. Ședințele de reevaluare din cadrul programului au loc la un interval de 7-10 zile. Pe parcursul ședințelor de reevaluare analizăm împreună jurnalul alimentar, părintele primește feedback despre organizarea meniului din timpul săptămânii, monitorizăm rezultatele, ne facem planul pentru următoarea perioadă și ne stabilim noi obiective.
În funcție de obiectivele urmărite, pachetul se poate prelungi cu alte 4 ședințe alegând serviciul Pachet continuare consiliere suprapondere/obezitate serviciu la prima ședință de reevaluare, urmate de alte 3 selectând un serviciu Reevaluare pachet suprapondere/obezitate și două servicii Reevaluare pachet suprapondere/obezitate + plan alimentar.
Este recomandat ca înainte de prima întâlnire cu dieteticianul să țineți un jurnal alimentar al copilului pentru un interval de 3-5 zile (ideal 7 zile), care să cuprindă 2 zile de weekend. Jurnalul alimentar are două roluri: folosește dieteticianului pentru a analiza aportul de macronutrienți și micronutrienți, pentru identificarea deficitelor nutriționale și a pattern-ului alimentar al copilului în scopul unei intervenții nutriționale personalizate, iar pe parcursul colaborării să urmărească implementarea recomandărilor și corectarea obiceiurilor alimentare.
Ce înseamnă să țineți un jurnal alimentar?
- Notați alimentele și băuturile pe care copilul le mănâncă la fiecare masă sau gustare
- Notați orele la care sunt consumate mesele, gustările sau ”ciugulelile”
- Notați fiecare aliment individual pe fiecare masă: pâine, carne de pui (piept de pui), pulpă de pui cu piele, carne de porc slabă/grasă, etc.
- Notați modul de preparare a alimentelor sau detalii despre compoziția alimentelor: chiftele coapte la cuptor/chiftele prăjite, piept de pui la grătar sau șnițel, lapte 1,5 % grăsimi, iaurt 10% grăsimi, măr cu tot cu coajă, etc.
- Notați cantitatea individuală a fiecărui aliment consumat/masă: pâine 50 g, pufuleți 50 g, măr fără coajă 150 g, lapte 1.5% grăsimi 1 cană (250 ml), etc.
- Notați alte detalii – unde este servită masa (pe canapea, la masă, la birou în timp ce se joacă, etc.).
Pe parcursul acestui program îmi propun ca părinții să beneficieze de următoarele informații:
- Ce înseamnă o alimentație potrivită pentru copilul tău astfel încât să nu fii nevoit(ă) să calculezi caloriile, să cantăresti mâncarea sau să-ți pui întrebări precum: ”a mancat prea mult?” sau ”are tot ce-i trebuie (nutritiv) pentru a se dezvolta armonios?”.
- Cum să organizezi meniul astfel încât să-i oferi nutrienții de care are nevoie fără a depinde de un plan alimentar.
- Strategii de implementare a obiceiurilor sănătoase astfel încât rezultatele obținute să fie menținute în timp iar tipul de alimentație propus să nu fie considerat ”o dietă pe care copilul abia așteaptă să o termine”.
- Soluții pentru refuzul alimentar. Când am început să lucrez cu copiii cu obezitate am descoperit că mulți refuzau carnea sau alte surse de proteine, fructele, legumele sau alte alimente. În aceste cazuri căutăm cauza refuzului și propun soluții prietenoase pentru a aduce alimente variate în dieta copilului.
În cadrul acestui program veți primi două meniuri personalizate pentru 7 zile.
Meniul personalizat:
- Se va calcula în funcție de scopul propus: scădere ponderală sau menținere. Deficitul caloric va fi calculat astfel încât să asigure o scădere ponderală treptată, în funcție de vârsta copilului.
- Meniul va ține cont de aportul adecvat de micro și macronutrienți de care copilul are nevoie. Sugestia de meniu poate fi un instrument după care să vă ghidați pe viitor în crearea propriilor meniuri.
- Chiar dacă vorbim de o scădere a aportului caloric respectăm apetitul copilului. Sațietatea se poate obține combinând corespunzător grupele alimentare pe care le voi explica pe parcursul întâlnirilor noastre dar vor fi exemplificate și în meniul personalizat.
- Organizarea acestuia ține cont de preferințele alimentare ale copilului și obiceiurile alimentare ale familiei. Ne folosim de mâncărurile preferate ale copilului, modificăm rețetele familiei dacă este necesar, voi folosi la organizarea meniului sursele de alimentele la care familia are acces tocmai pentru a face procesul de scădere ponderală mai ușor, atât pentru copil cât și pentru familie.
- Veți primi sugestii de rețete pe care să le gătiți împreună cu copilul și care să vă ajute să vă organizați mai repede cina sau mesele în familie. Ne dorim ca meniul copilului să nu fie diferit de cel al familiei, așa că sugestia de meniu poate fi folosită și de ceilalți membri ai familiei.
- Meniul conține idei de pachețel pentru școală sau idei de gustări astfel încât acestea să asigure sațietatea și energia când copilul are nevoie să se concentreze sau să desfășoare o activitate sportivă.
Pentru mai multe detalii îmi puteți scrie mesaj la adresa de email: oana.alecsa@eat-telecare.ro