Reevaluare nutrițională 

Descriere serviciu

  • Ședințele de reevaluare au loc după ședința de evaluare  inițială, la un interval stabilit de comun acord între pacient/familie și specialist
  • Implementarea noilor obiceiuri alimentare este un proces de lungă durată, ședințele de reevaluare având rolul de a monitoriza implementarea recomandărilor dietetice, de a urmări rezultatele obținute sau de a aplica alte strategii în atingerea scopului stabilit.
  • Pentru ca analiza nutrițională să fie completă este nevoie să completați un jurnal alimentar cantitativ, pentru minim 3 zile, ideal pentru 5-7 zile, în care să notați ora meselor, fiecare aliment sau lichid consumat și în ce cantitate (ex: un sendviș este compus din 70 g pâine, 20 g unt de arahide și 20 g dulceață). Alte informații utile ar fi să notați unde este luată masa (la televizor, în mașină, la masă) și dacă este cazul, modurile în care acea masă este consumată (la televizor, cu distragerea atenției). În cazul patologiilor sau a intoleranțelor puteți nota și posibilele simptome asociate ingestiei de alimente.
  • Pe baza jurnalului se vor compara caloriile consumate de copil sau adult peste zi/săptămână cu estimarea calorică potrivită vârstei sau condiției patologice. Estimarea calorică se face în funcție de vârstă, greutate, înălțime și activitate fizică.
  • În cazul alergiilor alimentare, intoleranțelor alimentare, refuzului alimentar sau a patologiilor care duc la afectarea creșterii în cazul copiilor este importantă evaluarea nutrienților precum: calciu, fier, iod, zinc, omega 3, aportul de grăsimi saturate și nesaturate, vitamina D, vitamina A, acid folic, fibre,  etc.
  • Dacă se observă deficite în urma analizelor de sânge sau a evaluării nutriționale acestea se pot corecta fie prin alimente, suplimente sau alimente speciale

În funcție de caz, se poate recomanda evaluare și intervenție în cadrul echipei multidisciplinare.

Oana Alecsa

Meniu