Uneori copiii întâmpină dificultăți alimentare din motive medicale, însă în timp, chiar dacă problema medicală se ameliorează, dificultățile alimentare continuă datorită problemelor comportamentale. Alteori masa devine un moment foarte stresant, sau chiar de luptă între părinte și copil.
Rolul consilierii parentale pentru alimentație, o dată ce cauzele medicale au fost identificate sau eliminate, este de a ajuta părintele să își modifice comportamentul pentru a obține comportamente diferite din partea copilului legate de masă.
În cadrul ședinței inițiale vom discuta despre rutina de masă, comportamentul copilului la masă și în general, reacțiile la alimente și la stimulii din mediu, istoricul relației copilului cu alimentația, și vom dezvolta un plan de intervenție pentru a învăța noi obiceiuri legate de masă și alimentație. În cadrul ședințelor ulterioare terapeutul va participa online la pregătirea și desfășurarea mesei, și va consilia aparținătorii pentru a obține schimbările identificate în cadrul ședinței inițiale.
Când sunt identificate întârzieri de dezvoltare sau dificultăți de procesare senzorială se pot recomanda ședințe suplimentare de terapie care se vor desfășura fizic.