Un copil se hrănește reflex doar în primele 2-3 luni de viață. Dacă este sănătos este capabil să își regleze aportul în funcție de nevoi. Chiar și atunci când nu vorbesc, copiii găsesc o cale să ne arate dacă le e foame sau au mâncat suficient. Rolul părinților, ghidați de specialiști, este să îi ajute să își dezvolte un comportament alimentar sănătos și să răspundă adecvat nevoilor lor.
Timp de 60 de minute, prin întâlniri la distanță, de tip videoconferință, părinții împreună cu bunicii/± copilul pot primi sfaturi despre cum se dezvoltă abilitățile de hrănire, cum se introduc alimentele complementare (diversificare), ce alimente sunt permise și necesare în funcție de vârsta copilului, despre rutina de masă și rolul familiei la masă.
Pe baza informațiilor oferite direct , în timp real, de părinți, prin discuțiile cu specialistul și, la nevoie, prin interacțiunea online cu copilul, pot fi evaluate curbele de creștere în greutate și lungime, abilitățile oro-motorii, dinamica părinte-copil și climatul emoțional în care se defășoară hrănirea, riscul unei alimentații necorespunzătoare vârstei.
În funcție de istoric, afecțiunile asociate și dificultățile alimentare descrise de părinte, medicul pediatru va recomanda și monitoriza traseul ideal de evaluare și intervenție în echipă multidisciplinară.
Vor necesita ședințe de consultanță de 90 de minute
- consultanța pentru dificultăți alimentare la care se combină interacțiunea la distanță, audio și video, în timp real, prin Microsoft Teams, cu schimbul de date preînregistrate (dosar medical, jurnal alimentar, prezentări video) pe platforma EAT-Telecare anterior ședinței de consultanță
- consultanța pentru tulburări alimentare în cazuri complexe – afecțiuni neurologice, boli cronice, alergii alimentare, sindroame genetice, sindrom de aspirație, necesitatea hrănirii pe sondă nazogastrică, gastrostomă, gastrojejunostomă
Se recomandă în cazurile complexe o examinare anterioară sau ulterioară a copilului în mod tradițional la cabinet sau prezentarea cel puțin a unui raport medical recent de la medicul curant ce monitorizează pacientul.