Familia ta și echipa noastră-împreună pentru
EAT-telecare este o platformă de consiliere, îndrumare online dedicat familiilor care se confruntă cu dificultăți la alimentarea, hrănirea copilului. Programul de consiliere reunește viziunea complexă a unei echipe multidisciplinare formată din
- medic pediatru
- psihologi
- logopezi
- dietetician
Dificultățile alimentare sunt tot mai frecvente în rândul copiilor și adolescenților. Părinții raportează că 20-60% dintre copiii cu dezvoltare tipică sunt hrăniți cu dificultate, cifrele ajungând până la 80-90% la copiii cu anomalii de dezvoltare*.
Dificultățile alimentare afectează copilul atât din punct de vedere al dezvoltării sale fizice cât și din punct de vedere emoțional, relațional, comportamental. De aceea este important să se intervină din timp pentru a diagnostica corect cauzele care au dus la dificultățile de alimentare și pentru a ajuta atât pacientul cât și familia acestuia cu strategia cea mai bună de intervenție.
Cui ne adresăm?
Venim în întâmpinarea familiilor a căror copii prezintă oricare dintre următoarele:
- aport alimentar necorespunzător vârstei cu scădere în greutate sau încetinirea procesului de creștere
- lipsă de interes pentru alimente solide, mese prelungite, refuzul alimentelor lichide sau solide, alimentație nocturnă sau cu distragere
- întârzieri în însușirea comportamentelor de hrănire independentă, eșec în progresia la texturi diferite
- frica de a încerca alimente noi, teamă de momentul mesei
- aversiuni alimentare la anumite texturi, mirosuri etc.
- selectivitate alimentară, preferința pentru o gamă foarte restrânsă de alimente sau pentru un anumit tip de textură, fixații alimentare
- tantrumuri sau comportamente agresive în timpul meselor
- gag, vărsături, tuse în timpul meselor
- dificultăți în dezvoltarea abilităților oro-motorii necesare în hrănire (tonus scăzut al mușchilor faciali, dificultăți de masticație,dificultăți de înghițire etc.)
- dificultați de hrănire în afecțiuni medicale complexe ce impun adaptarea alimentației (alimente speciale, copii purtători de sonda nazogastrică sau gastrostomă)
- persistența dificultăților de alimentare după tratarea și vindecarea unei cauze medicale, dependența de sonda nazogastrică sau gastrostomă deși nu mai există indicație medicală.
Cauzele dificultăților alimentare
În dezvoltarea dificultăților de alimentare sunt nenumărați factori care pot avea un rol semnificativ, atât medicali cât și comportamentali sau emoționali. De aceea echipa multidisciplinară are un rol important în identificarea corectă a tuturor factorilor implicați și găsirea celor mai bune soluții.
Cauzele psihologice – tulburările emoționale și/sau relaționale, tulburările comportamentale, dificultățile senzoriale sunt singura cauză a dificultăților alimentare de cele mai multe ori.
Cauzele medicale – pot include afecțiuni ale tractului digestiv (esofagită eozinofilică, constipație cronică, boală de reflux gastroesofagian, gastrită, boala celiacă), alergii alimentare, boli cardiace, renale, respiratorii, boli metabolice, tulburări de deglutiție la prematuri, malformații cranio-faciale (cheilopalatoschizis, macroglosie), anomalii congenitale de tract digestiv sau respirator, sindroame genetice, tulburări neurologice sau neuropsihiatrice. La 65%* din cei cu o condiție medicală tulburarea de alimentație va avea și cauze psihologice asociate.
Echipa EAT-telecare propune managementul cauzelor psihologice printr-o abordare pozitivă a copilului și familiei acestuia care implică: întâlniri online pe o platformă securizată, evaluare complexă a comportamentului alimentar din perspectiva fiecărui specialist, suport emoțional atât pentru copil cât și pentru membrii familiei acestuia, stabilirea unor programe de lucru personalizate pe specificul fiecărui copil și urmărirea jurnalelor alimentare.
EAT-telecare este unul dintre primele programe care unește sub aceeași umbrelă viziunea medicală, cea psihologică, suportul și susținerea familiei ca mediu existențial al copilului.
Alimentația este prima formă de relaționare și atașament între copil și părinți. Situațiile care aduc obstacole în acest proces, sunt încărcate de stres și anxietate. Te ajutăm să înțelegi cauzele care duc la aceste dificultăți și îți oferim suportul de care ai nevoie pentru a-ți susține copilul să crească armonios.
*Yang HR Korean J Pediatr 2017; Fisberg M Front. Pediatr. 2018; Borowitz KC et al Pediatr. Clin. N Am 2018