Brioșele sunt alimente ideale pentru a aduce calorii micuților exploratori.
Fulgii de ovăz sunt o sursă excelentă de proteine, fibre și vitamine din complexul B iar afinele sunt fructe bogate în antioxidanți, vitamina C, vitamina K și fibre. Se pot oferi copiilor la micul dejun alături de fructe proaspete, lapte sau iaurt.
Ingrediente pentru 10 brioșe
- 1 ½ cană făină 650
- 5 g praf de copt
- 1 cană fulgi de ovăz moi
- 1 ou, bătut
- 1 cană iaurt
- 1 cană afine proaspete, spălate
- ½ cană curmale mărunțite la robot
- ¼ cană ulei vegetal*
- ½ linguriță scorțișoară Ceylon
- ¼ linguriță nucșoară
Oana Alecsa
Nutriționist Dietetician
Instrucțiuni:
- Preîncălziți cuptorul la 180 ° C și tapetați o tavă pentru brioșe cu hârtii pentru copt brioșe.
- Într-un bol mare, adăugați toate ingredientele uscate (făină, praf de copt, fulgi de ovăz) și amestecați-le.
- Într-un bol separat oul, iaurtul și uleiul se mixează bine, până se omogenizează.
- Adăugați ingredientele umede în bolul cu ingrediente uscate și amestecați ușor până când obțineți o compoziție omogenă, nu mai mult
- Se pudrează afinele cu făină și apoi se elimină excesul de făină . Adăugați afinele și curmalele mărunțite în aluat și amestecați cu grijă. Dacă folosiți afine congelate trebuie să le puneți în aluat imediat după ce le scoateți din congelator, nu trebuie lăsate să se dezghețe.
- Umpleți pe trei sferturi formele de brioșe cu aluatul obținut.
- Coaceți brioșele în cuptor pentru 20-25 de minute, sau până când se rumenesc uniform. Se lasă să se răcească timp de 5 minute și se servesc calde.
Uleiurile potrivite pentru alimentele tratate termic, cum este și cazul rețetei de brioșe sunt: uleiul de rapiță (canola), uleiul de măsline, uleiul de avocado, uleiul de soia. Acestea fiind surse bune de grăsimi mono- și polinesaturate. În plus, acizi grași polinesaturați (PUFA), precum uleiul de rapiță și uleiul de soia, aduc în alimentația copiilor un aport de omega 3, cu efect antiinflamator. În general uleiurile sunt un mix de grăsimi saturate, mononesaturate și polinesaturate. Dar cele care predomină sunt importante pentru sănătatea copiilor, putând influența starea generală de sănătate. Un raport recomandat de ghidurile actuale este omega 6 :omega 3 = 5-10: 1. Această recomandare țintește prevenția bolilor cardiovasculare, a diferitelor forme de cancer și a bolilor inflamatorii. În schimb, în grăsimile precum untul, uleiul de cocos, uleiul de palmier predomină grăsimile saturate, iar acest tip de grăsime ar trebui, pe cât posibil limitat în alimentația celor mici. Grăsimile saturate cresc riscul bolilor cardiovasculare, la vârstă adultă. Pentru copiii începând cu vârsta de 2 ani consumul de grăsimi saturate ar trebui să fie limitat la mai puțin de 10 % din necesarul energetic/zi, înlocuindu-le cu grăsimi nesaturate, în special grăsimi polinesaturate. (Surse de acizi grași omega 3 în alimentația copilului mic)
Referință:
1. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025
2. Harvard HealthPublishing. Choosing oils for cooking: A host of heart-healthy options. Published: March, 2019
3. Lisa Te Morenga. Health effects of saturated and trans-fatty acid intake in children and adolescents: Systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2017